Statue i Blæsevejr - Motorisk Øvelse [Guide med Video]

Skrevet af Karina Køppen 22. nov. 2024

Statue i blæsevejr - Motorik for baby - Øvelse med video

Denne øvelse kan laves fra dit barn er 3 år og frem. Dette skyldes at dit barn skal kunne forstå en anvisning i hvad barnet skal gøre med sin krop, når der kommer modstand på den. Dette kan være svært for børn under 3 år.

Øvelsen/legen er fantastisk til at opbygge barnets muskelstyrke, kropsbevidsthed, koncentrationsevne og vågenhed.

Hvilke sanser og muskler stimuleres ved øvelsen?

I legen aktiveres både din og dit barns proprioceptive sans, også kaldt muskel-led-sansen. Denne sans er den eneste af vores 8 sanser der ikke kan overstimuleres. Når den proprioceptive sans stimuleres sender øges hjernens bevidsthed omkring de muskler, led og sener som er aktive i den igangværende øvelse. På den måde vil der komme en "kropslig mæthed" som gør, at det bagefter er nemmere at forblive i ro og koncentrere sig.

Hvis du eller dit barn oplever at have uro i kroppen og svært ved at falde i søvn, så er det en rigtig god ide at lave øvelser der stimulerer den proprioceptive sans (ligesom "Statue i blæsevejr"). Forestil dig at du har ligget i planke eller siddet i 90 graders op af en væg ("den usynlige stol") kort tid inden du skal sove.

Bagefter du har lavet de øvelser, vil du føle at dine involverede kropsdele er blevet tungere og det vil være nemmere for dig at øge din bevidsthed omkring hver kropsdel. På den måde vil du med stor sandsynlighed fjerne uroen i din krop og nemmere overgive dig til søvnen.

Når barnet i legen "statue i blæsevejr" skal stå mussestille som en statue på knæene og hænderne, så skal barnet spænde op i mange store musklergrupper i kroppen. Samtidig skal barnet kunne stå i mod det skub eller træk der kommer fra forskellige steder på kroppen. For at holde til modstanden uden at vælte, så skal barnet øge sin bevidsthed på kroppen. Udover at spænde op i sine muskler, så laver barnet også aktiv ledkompression i både håndled, albueled, skulderled, knæled og hofteled.

Legen er også genial at lave inden en stillesiddende aktivitet eller inden spisetid.

Sådan laver du et øvelsen "Statue i Blæsevejr"

  1. Find et underlag, hvor I kan stå i kravlestilling (knæ og hænder) uden at glide for meget. Det kan eventuelt være på et gulvtæppe eller en træningsmåtte.
  2. Spørg barnet om hvem der skal starte med at være statuen (står i kravlestilling) og hvem der skal være blæsevejr (den der må skubbe og trække kontrolleret i statuen). Bagefter kan I bytte roller.
  3. Statuen starter med at placere sig i kravlestilling på underlaget. Statuen skal undgå at flytte sig når blæsevejret (modstanden på kroppen) kommer. Det gælder ikke nødvendigvis om at vælte statuen. Det gælder om at kunne stå imod den modstand der kommer forskellige steder på statuens krop (fra skulder og ned til hofterne).
  4. Start med let modstand fra skulder og ned til hoften. Du kan skifte mellem at skubbe eller trække i en rolig kontrolleret modstand. Forsøg ikke at ændre for ofte i retningen modstanden kommer fra i starten. Lad statuen vende sig til hvordan det føles at få modstanden på sig og stå imod den.
  5. Gradvist kan modstanden øges og retningsskiftet (mellem skub og træk) kan komme hyppigere. Byt imellem rollerne. Målet er ikke at flytte eller vælge barnet, men derimod at sørge for, at barnet får en god muskelspænding og kropsfornemmelse.

Video omkring emnet

Book tid hos Karina

Vil du høre mere om behandlingerne?

Ring til mig eller send en mail. Ring på 51 53 54 55 eller skriv til karina@boernefysioterapeut.dk.